Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κρατάς μυστικό;

Έχει εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν έχει σταματήσει να με προβληματίζει. Ο λόγος περί μυστικών. Αυτές οι μικρές αλήθειες που θέλουμε να τις μοιραστούμε με κάποιον για να ελαφρύνει το μέσα μας, χωρίς όμως να το μάθει και όλος ο κόσμος. 

Γνωρίζεις λοιπόν εσύ κάτι που μπορεί να χαλάσει μία σχέση (είτε φιλική είτε ερωτική). Τι κάνεις οεο;

Αν το πεις σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις. Θα χάσεις αυτόν που στο εκμυστηρεύτηκε. Μπορεί να χάσεις και τον άλλο. Μπορεί να μαλώσουν μεταξύ τους και να μην ξαναμιλήσουν. Από την άλλη μπορεί να μην τους κλονίσει καθόλου. Αλλά εσύ δεν μπορείς να το προβλέψεις. 

Από την άλλη αν το κρατήσεις για σένα μπορεί να βαρύνει την δική σου ψυχή. Να τους βλέπεις να συναναστρέφονται και να ξέρεις ότι όλο αυτό από κάπου μπάζει και εσύ ξέρεις ακριβώς από ποιο σημείο. 

Εσείς; Τι θα κάνατε; 



11 σχόλια:

  1. σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, δεν έκανα τίποτα.. πολλές φορές αναρωτιέμαι αν έπρεπε να μιλήσω.. δεν το έκανα όμως.. ένιωθα πως δεν με παίρνει και ότι δεν είχα θέση στο συγκεκριμένο θέμα..
    ίσως αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές να μίλαγα.. δηλαδή αν ήτανε κάποιο μυστικό εις βάρος κάποιας κολλητής μου ή κάποιου πολύ αγαπητού μου και θεωρούσα ότι είχε δικαίωμα να ξέρει ίσως, λέω ίσως τότε να ενεργούσα διαφορετικά..
    το θέμα 'μυστικό' είναι δύσκολο και οι ισορροπίες πολύ λεπτές.. μάλλον πρέπει να ζυγίσεις την κάθε κατάσταση διαφορετικά.. δηλαδή πόσο κοντά είσαι σε αυτόν που σου είπε το μυστικό, πόσο κοντά είσαι με αυτόν τον οποίο αφορά το μυστικό και πόσο θα στοιχίσει στον κάθε ένα από αυτόυς (αλλά και σε σένα) αν η αλήθεια βγει στην επιφάνεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά ξέρω μυστικά που κλείνουν σπίτια. Αλλά δεν μιλάω, απλώς εκβιάζω ότι θα τα πω και βάζω τα θύματα να μου κάνουν καφέ και διάφορα άλλα θελήματα. Επίσης τους βάζω να μου ξεσκονίζουν τα βιβλία γιατί είναι πολλά και βαριέμαι! Αστεΐζομαι φυσικά.
    Είναι αρχή μου να κρατώ τα μυστικά που μου εμπιστεύονται, γι αυτό και συνεχίζουν να με εμπιστεύονται. Ακόμα κι αν μάθω ένα μυστικό που αφορά πολύ αγαπητό μου πρόσωπο από κάποιον που δεν μου είναι τόσο αγαπητός, θα σεβαστώ το μυστικό του όχι και τόσο αγαπητού.
    Κοινώς είμαι τάφος.
    Εξαιρούνται περιπτώσεις που μου εκμυστηρευτεί κάποιος ότι έχει διαπράξει έναν φόνο, μια κακοποίηση ή άλλα τέτοια χοντρά γεγονότα.
    Δηλαδή π.χ. αν μια φίλη μου τα είχε φτιάξει με έναν ο οποίος μου εκμυστηρευόταν ο ίδιος ότι είναι παιδεραστής, ε αυτόν θα τον έδινα στεγνά.
    Δεν ξέρω αν έγινα σαφής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αναλογα το ειδους του μυστικου, αναλογα τη σοβαρότητά του και ανάλογα το άτομο στο οποιο θα αποφασισεις να το εκμυστηρευτεις.

    αν το μυστικο αυτο γινεται αιτια γα να δυστυχισει καποιο αγαπημενο σου ατομο τοτε απλως πιανεις αυτο το ατομο και του λες αυτο κ αυτο κ αυτο. απο κει και περα επιλεγει και κανει. εσυ δε θα φταις σε κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά είναι δύσκολα θέματα. Είναι σημαντικό το δίλημμα που θέτεις. Χμμμ...το καλύτερο θα ήταν να μην έχει κανείς μυστικα. Οχι μόνο από τους άλλους. Γενικά. Έτσι ώστε να μην έχει αυτό το δίλημμα. Αλλά η ζωή είναι τέτοια που πάντα κάποιο μυστικό θα έχεις. Το σημαντικότερο σε μια σχέση είναι να υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεται. Τότε αυτή η σχέση είναι καλή, σοβαρή και ουσιαστική. Από 'κει και πέρα, δεν είναι ανάγκη να λέμε τα μυστικά μας σε άτομα που δεν μας το βγάζουν αυτό. Και προφανώς αυτά τα άτομα δεν είναι τόσο σημαντικά ή δε θα έπρεπε να είναι. Μπορεί να είναι απλοί φίλοι ή απλοί γνωστοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε μιλάω... ποτέ...
    Εχω τη συνειδησή μου να με μαστιγώνει αλύπητα και μόνο στη σκέψη του να αποκαλύψω αυτά που μου έχουνε εκμυστηρευτεί.
    Παραυτα... υπήρξε κάποτε μια περίπτωση που έκρινα ότι έπρεπε να το αποκαλύψω και πολύ καλά έκανα γιατί με τις ζωές των άλλων δεν παίζουν.
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσεις το ένστικτό σου... Δύσκολο, το ξέρω...
    {Fan, όπως λέμε sofan!}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σίγουρα στα περισσότερα συμφωνώ. Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες.
    Πάντα πιστεύω όμως ότι πρέπει να το κρατήσω. Εκτός και αν ξέρω ότι κάποιος είναι παιδεραστής όπως έθεσε η φίλτατη Αθηνά! :P
    Ο λαός βέβαια λέει ότι άμα το ξέρουν 2 δεν είναι μυστικό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανάλογα το μυστικό φαντάζομαι...μέχρι τώρα ό, τι μου λένε το κρατάω για μένα, αν όμως ένα μυστικό ήταν "σκληρό" και αδικούσε άλλους, δεν ξέρω τι θα έκανα...πωπω..πολύ δύσκολο θέμα..το καλύτερο είναι να κρατάνε τα βαριά μυστικά τους για τον εαυτό τους..και να παλεύουν αυτοί με τη δική τους συνείδηση...όχι να βάζουν τους άλλους να παλεύουν..δε φτάνει που έχουν μυστικά, θέλουν και συνεργούς δηλαδή..χαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χμ...μεγάλο θέμα άνοιξες..
    Εγώ τα κρατάω, αλλά καμιά φορά, λέω καλύτερα να μην ήξερα.
    Τώρα στην περίπτωσή σου, όπως είπαν και οι προηγούμενες, εξαρτάται από το μυστικό και από το πόσο θέλεις να αναλάβεις την ευθύνη να το αποκαλύψεις. Αν είναι για ψιλοπράματα, άστο καλύτερα, μην ανακατεύεσαι.
    Φιλάκια πολλά και καλή τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ κι αυτή η σοκολατί μουσούδα εκεί πάνω, θέλω να τη φιλήσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα σου πω. πρώτα όμως θα φάω μακαρόν και θα μου στείλεις το μεηλ σου, στο vassilikig@gmail.com να σου στείλω πρόσκληση.
    σσσσ, είναι μυστικό!

    μερσί!
    φιλί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή